نظارت و پایش سیستمها با سامانههای مانیتورینگ چگونه انجام می شود؟ با استفاده از نرم افزارها و سخت افزارهای مانیتورینگ صمیم
نظارت و پایش سیستمها با سامانههای مانیتورینگ در صمیم
در این مقاله قصد داریم تا موضوع نظارت و پایش سیستمها با سامانههای مانیتورینگ را بررسی کنیم. اصطلاح مانیتورینگ، به عمل نظارت و پایش سیستمها و نمایش و مشاهده وضعیت آنها اشاره دارد و هنگامی که عملکرد صحیح و پایدار یک سیستم از اهمیت بالا یا گسترش و پیچیدگی زیادی برخوردار است؛ از سامانههای مانیتورینگ استفاده میشود.
سامانههای مانیتورینگ وظیفه جمعآوری اطلاعات مورد نیاز از بخشهای مختلف یک سیستم یا شبکه را بر عهده دارند که این اطلاعات پس از جمعآوری و تحلیل، در قالب گزارشهای مختلف و در فرمتهای متفاوت در اختیار کاربران مربوطه قرار داده میشود.با مشاهده این گزارشها، میتوان از عملکرد صحیح سیستم و یا مشکلات موجود و محل به وجود آمدن آنها اطلاع پیدا کرد.
مفهوم مانیتورینگ
امروزه مانیتورینگ مفهمومی فراتر از مشاهده وضعیت یک سیستم را در بر میگیرد، چرا که در بعضی از سامانههای مانیتورینگ امکان کنترل نیز وجود دارد و با این قابلیت میتوان برای عملگرها فرمان نیز صادر نمود و یا با بعضی از قسمتهای سیستم ارتباط دوجانبه برقرار کرد.
سامانههای مانیتورینگ معمولا به صورت بدون وقفه (Real-time) انواع تجهیزات به کار رفته در یک سیستم را تحت نظر گرفته و هر اتفاقی که رخ میدهد را لحظه به لحظه ثبت و ذخیره میکنند. این اطلاعات در سامانه تحلیل شده و در مواقع بروز مشکل، برای عیبیابی و رفع خطا از آن استفاده میشود. سامانههای مانیتورینگ بر اساس دستورالعملهای تعریف شده، علاوه بر ثبت و ذخیره نحوه عملکرد سیستم، در صورت نیاز میتوانند پیام ارسال نموده و مشکلات به وجود آمده را گزارش دهند.
با گسترش صنایع و اتوماسیون فعالیتهای مختلف، استقبال از سامانههای مانیتورینگ نیز بیشتر شده و امروزه علاوه بر صنایع بزرگ مانند پتروشیمی، نیروگاه، صنایع شیمیایی، خودروسازی، صنایع غذایی و … در صنایع خرد نیز جایگاه ویژهای پیدا کرده است و در پاسخ به این نیاز، شرکتهایی نیز در راستای ارائه سامانههای کنترل و مانیتورینگ فعالیت میکنند.
تولیدات گروه صمیم
شرکت صمیم تا به امروز محصولات نرمافزاری از جمله مالتیویوئر MVP و سامانه کنترل و مانیتورینگ SmartCast Manager را به منظور پایش و نظارت بر زنجیره تولید و پخش سیگنالهای صدا و تصویر ارائه کرده است.
بخش سختافزاری این سامانهها مشتمل بر کارتهای FMD-0520 ،VME-0410 ،AMD-0400 ، IRR-0520 ،STC-0530 و STC-0535 میباشد. با توجه به کاربرد، هر کدام از کارتهای مذکور به عنوان پراب در بخشهای مختلف شبکه نصب شده و در صورت بروز خطا و قطعی، سیگنال هشدار و آلارم را به سیستمهای مدیریت ارسال میکنند. این سامانهها با گیرندهها و استریمرهای ساخت سایر شرکتها نیز سازگاری کامل دارند.
نظارت بر عملکرد صدا و تصویر برنامههای در حال پخش از شبکههای تلویزیون و محتوای آنها به منظور جلوگیری از هر گونه خطا یا قطعی سیگنال از موارد حائز اهمیت در استودیوها و مراکز مانیتورینگ میباشد. محصول مالتیویوئر MVP-0570 ، سیگنالهای TS را بر بستر شبکه دریافت کرده و به صورت موزائیکی در صفحه مانیتور خروجی نشان میدهد.
بدین وسیله اپراتور به طور کامل بر سیستم تسلط داشته و تشخیص سیاهی یا فریز شدن تصاویر و قطعی سیگنال صدا یا تصویر برنامههای پخش زنده در کمترین زمان با دقت بالا امکانپذیر میشود. نمایش اطلاعات و جزئیات خطای هر تصویر در کنار آن و همچنین نمایش لاگها با رنگ متمایز از قابلیتهای این محصول به شمار میرود. علاوه بر این، مالتیویوئر شرکت صمیم قادر است انواع سیگنالها با استانداردهای فشردهسازی MPEG-2 ،H.264 و HEVC را به طور همزمان مانیتور کند.
سخن آخر
سامانه جامع کنترل و مانیتورینگ نرمافزاری SmartCast Manager نیز یک سامانه مدیریت هوشمند شبکه (Network Management System) میباشد که علاوه بر پایش قسمتهای مختلف زنجیره صدا و تصویر، امکان کنترل و ارسال فرمان به پرابهای موجود در شبکه را فراهم میکند. امیدواریم در این مقاله به خوبی درباره نظارت و پایش سیستمها با سامانههای مانیتورینگ توضیح داده باشیم. بابت همراهی تان کمال تشکر را داریم.